Jdi na obsah Jdi na menu
 


    1.  

         

      Video z místa pádu

      Junkers

      JU88T3W.Nr.330246

      Obrazek

      Obrazek

       

       

       

      Foto nález štítku a místo pádu.

      JU 88 

       

VítkoviceRezek Krkonoše:4.12.1944 v honitbě č. 13 950 m.n.m

V 7:30 dvoumotorové letadlo německého letectva, narazilo v husté mlze v honitbě č.-13 v nadmořské výšce 950 m.n.m

Osádka 4 letců zahynula . (Těla pohřbena na hřbitově ve Vrchlábí. )

Toto je stručný opis z kroniky psané v němčině původním obyvatelem - žijícím na Rezku. Za okupace patřila tato oblast do tzv. území SUDETY. 

 

  Ze vzpomínek Pana Jaromíra Stránského : Pamatuji si, jako malý kluk mě vzal otec na výlet na Rezek. Nedaleko od místa kterému se říká Kozí boudy,se nalézal ohořelý vrak letadla ,otec mi tehdá řekl,že to je ještě z války - ( lesní dělníci tomuto místu říkají  u letadla )  Později, při těžbě dřeva tímto prostorem udělali pracovníci lesní správy cestu.

Cesta vede přímo prostorem kde se nalézala zadní část trupu i se směrovým kormidlem .Vrak letadla byl údajně odvezen do tehdejšího N.P.Kovošrot.

Jarda a Milan KVLH.Místo pádu letadla se hledalo dosti těžko . Teprve při třetím pokusu a hledání v prostoru přibližného místa pádu, jsme na cestě a těsně pod ní nalezli malé části duralu s nýty ( tak přeci říkáme si, je to zde )- po nálezu jedné z klapek redukce průtoku vzduchu není pochyb je to Junkers 88 . Nález štítku jednoznačně potvrdil typ.

Jarda a Milan KVLH

      

 Jednalo se o JU 88T-3 W.Nr. 330246,D7+FH

Osádka: Ofw.Harryho Domeiera,Wetterkette West z Frankfurtu nad Mohamem . Hlášení Ordnungspolizei: 4.12. Luftwaffenflugzeug Nr.330246 zwischen Rezek und Hofbaude ( Riesengebirge ) brennend abgesturzt. Besatzung verbrannt.3verkohlte Leichen aufgefunden

 

ju-88-rezek.jpg

 

Rekonstrukce vzhledu JU-88 T-3

W.Nr.330246

JardaKVLH 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Junkers z Rezku-Krkonoše

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář